We bezorgen door heel Nederland!
contact
over ons
blog
Account
contact

Hongaarse folklore

Een groot deel van onze collectie komt uit Hongarije. Hier speuren we al meer dan 15 jaar stad en land af naar oude meubels, om deze vervolgens weer helemaal op te knappen in onze werkplaats. Heel af en toe vinden we nog prachtige handbeschilderde meubels, die voortkomen uit eeuwenoude folklore tradities in deze regio. 

 

Waar deze prachtmeubels vroeger veel gangbaarder waren, vind je ze tegenwoordig voornamelijk in Kalotaszeg. Deze historische regio in Roemenië bestaat uit ongeveer 40 dorpen, die grotendeels wordt bewoond door een Hongaarse minderheid in Roemenië.

 
Deze inwoners houden zich meer vast aan oude tradities dan elders, en het gebied heeft daarmee een geheel eigen cultuur die zich op feestdagen uit in het dragen van klederdracht, en ook kenmerkend is voor de huizen met traditioneel beschilderde meubels. Het is ook één van de weinige plekken waar de ambacht van het meubels beschilderen vandaag de dag nog bestaat.

 

 

Bruidskisten & -meubels 

 

Deze meubels komen voort uit de eeuwenoude traditie van bruidskisten: houten kisten die tot in de puntjes zijn geverfd en in de beste kamer van het huis werden bewaard.

In de kisten zelf zat de bruidsschat die vaak bestond uit prachtig versierd textiel, verzameld of zelf geborduurd door de familie van de bruid, soms al vanaf haar geboorte tot aan haar huwelijk. 

 
Zodra er een huwelijk in aantocht was werd er gelijk een opdracht uitgezet bij gespecialiseerde meubelmakers en bruidsschatschilders. Dat was uiteraard niet goedkoop, en daarmee was de kist tegelijkertijd ook een symbool van status: hoe rijker de familie, des te prachtiger de kist. De allerrijksten konden het zelfs permitteren om niet alleen een kist te laten maken maar meerdere bruidsmeubels. Beschilderde kasten, bedden, tafels, stoelen & banken, genoeg om een gehele pronkkamer te vullen in huis; een kamer die enkel gebruikt werd voor bijzondere gelegenheden. 

 
De prints op kisten en meubels zijn meestal bloemig en fruitig, wat refereert naar een (hopelijk) vruchtbaar huwelijk. Ook hartjes en tortelduifjes vind je vaak terug, en op sommige meubels is het jaartal waarin het paar is getrouwd verwerkt in de beschildering. 

 

 

 
Ook in Kalotaszeg worden de tradities met de jaren minder, en vind je de beschilderde meubels vrijwel alleen nog in huis bij oudere bewoners. Heel af en toe komen er een paar prachtstukken beschikbaar voor verkoop, en daarmee haal je dus echt een heel bijzonder meubel in huis; een meubel met een verhaal.

 
Wij zijn altijd op zoek naar deze bijzondere meubels, maar hebben ze lang niet altijd staan. Houd onze webshop goed in de gaten en voorafgaand aan een winkelbezoek kun je natuurlijk altijd bij ons informeren naar het huidige aanbod. 

Related Posts

© Van Dijk en Ko - Made by miWebb